شهید سردار باقری

نهم بهمن (1361 ش)، سالروز شهادت سردار شهید حسن باقری؛ جانشین فرماندهی نیروی زمینی سپاه


حسن باقری در اولین طراحی بزرگ نظامی، عملیات بزرگ «ثامن الائمه (ع)» را جهت شکست حصر آبادان برنامه ریزی کرد. بلافاصله از سوی او طرح و برنامه ریزی عملیات مهم بعدی- طریق القدس- با هدف آزاد سازی شهر بستان و قطع ارتباط دشمن از شمال و جنوب پیشنهاد شد.

در آستانه برگزاری مراسم بزرگداشت دهه فجر، عراق در منطقه بستان دست به یک عملیات هجومی زد و نزدیک بود اول چزابه و سپس بستان سقوط کند. سردار باقری به علت مجروحیت در عملیات یک هفته ای در اصفهان بستری بود. با وجود سردردهای مداوم خود را به اهواز رساند و راهی خط مقدم شد و آنجا را سامان بخشید و با عملیاتی که به کشته و اسیر شدن ۴۰۰ نفر از نیروهای عراقی منجر شد، برای یک هفته مشکل تهاجم مجدد دشمن را مرتفع کرد تا به عملیات قریب الوقوع فتح المبین آسیب وارد نشود.
با نزدیک شدن به عملیات فتح المبین جلسات هماهنگ یگانهای ارتش و سپاه برگزار می شد و او در عملیات فتح المبین نقش کلیدی داشت و به عنوان فرمانده لشکر نصر سپاه به انضمام فرمانده قرارگاه مشترک عملیاتی از طرف سپاه فعالیت داشت. در کنار این قرارگاه نیز قرارگاه های فتح، فجر و قدس زیر نظر قرارگاه مرکزی کربلا برقرار بود. قرارگاه نصر به طورمشترک از فرماندهان ارتش و سپاه تشکیل شده بود.
عملیات فتح المبین در غرب دزفول و شوش با هدف انهدام دشمن و آزادسازی مناطق جنوب آغاز گردید و با موفقیت به پایان رسید. شهید بزرگوار طرح عملیاتی را جهت آزاد سازی خرمشهر برنامه ریزی کرد تا به فرمان امام (ره) که فرموده بودند: «خرمشهر باید آزاد گردد» جامه عمل بپوشاند.
در این عملیات سردار باقری مسؤولیت فرماندهی لشکر نور و با حفظ سمت فرماندهی قرارگاه مشترک عملیاتی نصر را به عهده داشت. عملیات بیت المقدس در چهار مرحله با موفقیت انجام گرفت و ضربه هولناکی را بر پیکره بعثیون کافر زد. سردار پاسدار حسن باقری در محور عملیاتی شلمچه عراقیها را به خروج از مرزهای داخلی وادار کرد و عرصه را در خرمشهر به دشمن آنقدر تنگ کرد که آنها بعد از اندکی مقاومت مجبور به تسلیم شدند.
پس از گذشت عملیات بیت المقدس مسؤولان جنگ تشخیص دادند دست به عملیات اساسی دیگری بزنند. لذا سردار حسن باقری بار دیگر طرحی نو درانداخته و عملیات رمضان را پیشنهاد کرد. در این عملیات که قرارگاه نصر ـ قرارگاه مشترک سپاه و ارتش ـ زیر نظر سردار باقری در محور جنوبی و جنوب پاسگاه زید بود، در عین ناباوری نیروها تا عمق ۲۷ کیلومتری خاک دشمن نفوذ کرده بودند، بطوری که چراغ های شهر بصره بوضوح معلوم بود.
سردار باقری اولین فرماندهی بود که در عملیات رمضان قدم به ارتفاعات کانال ماهیگیری گذارد و در حالی که نبرد تن به تن حاکم بود، به قرارگاه گزارش می داد.
پس از این عملیات حسن باقری به سمت فرماندهی قرارگاه کربلا و جانشین فرماندهی کل قرارگاههای جنوب منصوب شد. بعد از آن به دلیل لیاقت فوق العاده وی در اداره ساختار رزمی مسؤولیت جانشینی فرماندهی یگان زمینی سپاه به او واگذار گردید. به دنبال آن قرارگاه کربلا عملیات والفجر مقدماتی سازماندهی کرد. این عملیات «جنگ موانع» نام گرفت. زیرا عراق دژ نفوذ ناپذیری در مقابل قوای اسلام ایجاد کرده بود.
در روز نهم بهمن ۶۱ سردار باقری جانشین فرمانده نیروی زمینی سپاه به همراه ۵ تن از جمله شهید بقایی که درآن موقع مسؤولیت فرماندهی قرارگاه کربلا را به عهده داشت، در ساعت حدود ۸ صبح به منطقه عملیاتی والفجر مقدماتی در فکه می روند و در حوالی ظهر با اصابت گلوله خمپاره ۱۲۰ میلیمتری به درون سنگر، سردار دکتر مجید بقایی شهید شده و سردار غلامحسین افشردی معروف به حسن باقری پس از سه ساعت به شهادت می رسد. آخرین کلام شهید پس از ذکر شهادتین، نام مبارک امام حسین علیه السلام بود.
توکل به خداوند منان، صبوری و شکیبایی توأم با تدبیر، بی تکلفی و بی ریایی، ذوب در ولایت و مرید خاندان عصمت و طهارت (ع) بودن، استعداد و خلاقیت خارق العاده که می توانست ناممکن را ممکن سازد، هوش سرشار، قبول مسؤولیتهای خطیر، کادر سازی و تربیت نیرو، قدرت بیان بالا، تواضع و فروتنی از جمله صفات شهید بزرگوار غلامحسین افشردی بود. خداوند او و خیل شهیدان انقلاب و جنگ تحمیلی را با شهدای کربلا محشور فرماید
.